Фарбањето и украсувањето на јајца е длабоко вкоренето во Македонската култура и традиција за време на празникот Велигден.

Но, дали некогаш сте си го поставиле прашањето зошто баш јајцето е најголемиот симбол за овој празник?

Јајцето е симбол за отпочнување на нов живот, раѓање и плодност. Доста народи во минатото како дел од својата религија, култура и традиција разменувале јајца кои го симболизираат токму доаѓањето на нов живот.

Верувањето според христијаните дека Исус со воскреснувањето го започнал својот нов и вечен живот е причината поради која токму јајцето е најдобар симбол за отсликување на празникот Велигден

Leave a comment