Помеѓу сите оние банални текстови во некои од најпознатите светски хитови се наоѓаат и текстови на песни од познати изведувачи со мудри содржини за животот  кои се вредни за преслушување.

Еве неколку интересни извадоци од песни кои освен уживање ќе предизвикаат и малку подлабоко да размислуваме за животот:

„Животот го поминуваме во окови, а не сме свесни дека клучот е кај нас.“– од Already Gone – The Eagles

„Војната не е решение затоа што само љубовта може да ја победи омразата.“ – од What’s Going On – Marvin Gaye

„Не брзај, крајот не толку забавен како почетокот. Остани дете некаде длабоко во твоето срце.“ – од Original of the Species – U2

„Не постои премногу тешка работа кога имаш самодоверба.“ – од Confidence – Elvis Presley

„Светот е полн со кралеви и кралици кои те заслепуваат и ти ги крадат соништата.“ – од Heaven and Hell – Black Sabbath

„Кога веруваш во нешто кое не го разбираш, тогаш си осуден на страдање.“ – од Superstition – Stevie Wonder

„Живеј сам и животот ќе ти биде празен. Живеј со другите и повторно ќе се почувствуваш жив.“ од Pass It On – Bob Marley

„Животот е она што се случува додека сме зафатени правејќи други планови.“ – од Beautiful Boy – John Lennon

Запомни дека никој не е изграден како тебе. Ти самиот се дизајнираш себеси.“ – од A Dream – Jay-Z

„Ако почитуваш некого, кажи му го тоа. Луѓето не знаат колку се убави цвеќињата сè додека не ги помирисаат.“ – од Big Brother – Kanye West

„Најубавото нешто кое можеш да го направиш е да размениш насмевка со некој што е тажен.“ – од Friends – Led Zeppelin

„Дури и генијалците поставуваат прашања.“ – од Me Against the World – 2Pac

„Не можеш секогаш да го добиеш она што го посакуваш, но ако продолжиш да се обидуваш можеби ќе го најдеш она што ти е потребно.“ – од You Can’t Always Get What You Want – The Rolling Stones

„Не дозволувај другите да се грижат за твоите проблеми повеќе од тебе.“– од It’s a New Day – James Brown

„Може да станеш зависен од одреден вид тага, како еден вид откажување докрај.“ – од Somebody That I Used to Know – Gotye

„Најголемото ропство е да живееш сам на овој свет.“ – од Desperado – The Eagles

„Ниту едно дете не се родило со лошо однесување, тоа само ја имитира околината.“ – од Sexuality – Prince

„Не критикувај го она што не можеш да го разбереш.“ – од The Times They Are Changing – Bob Dylan

„Сите патишта по кои чекориме се ветровити, а светлата кои нè водат кон нив се заслепувачки.“ – од Wonderwall – Oasis

„Секој што пробал да те порекне сигурно не бил при здрав разум.“ – од Green Eyes – Coldplay

„На крајот, добиваш онолку љубов колку што си дал.“ – од The End – The Beatles

 

Leave a comment