Дали знаевте дека: За време на Златната треска во Алјаска , компирите биле вредни колку златото.

 

Најскапиот зачин на светот е шафранот.

Слаткиот компир потекнува од Андите.

Освен состојките наведени во содржината, во лебот се додаваат уште 27 други хемикалии.

Мирисот на кафето е најпрепознатливиот мирис во цел свет.

Потребни се 4 тони свежо грозје за да се добие 1 тон суво грозје.

Чоколадото Сникерс е најпопуларно во Америка.

Древната цивилизација на Инките го мерела времето според тоа колку време е потребно да се свари компир.

Јаболките зреат откако ќе бидат обрани.

Кикириките се најголем извор на енергетска вредност.

Најмногу месо и месни производи се конзумираат во Аргентина.

Корнетот за сладолед бил измислен во 1904 година.

Половина портокал дневно ги намалува шансите за срцев удар за 50%.

Освен портокалот, еден оброк со риба неделно исто така ги намалува шансите за срцев удар за 50%.

Брокулата има најдобри антиканцерогени својства.

Leave a comment