Гризањето нокти е една од најчестите но и најлоши навики која има многу штетни последици по вашето здравје. Еве неколку причини кои ќе ве натераат веднаш да престанете да ги гризате вашите нокти..

 

1.Прв и најштетен ефект од гризањето нокти е расипување на забите.

2.Сите знаеме дека нашите раце се полни со бактерии поради тоа што допираме многу нечисти површини во текот на денот. Со гризење на ноктите бактериите се внесуваат во устата а тоа доведува до голем број инфекции.

3.Гризање на ноктите исто така влијае и врз појавата на инфекции на кутикулите како резултат на сите бактерии и микроорганизми кои се пренесуваат на нив.

4.Вирусите кои најчесто се наоѓаат на нашите раце исто како и бактериите ги внесуваме во нашиот организам.

5. Изгледа многу непривлечно.

Leave a comment