Error
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 79833

Најчесто сакаме да се преправаме дека не се потиме. Потењето е витална телесна функција која ја регулира температура на телото кога се издига над 98,6 степени целзиусови - процес на ладење што го одржува нашето тело (прегревањето може да биде фатално).

Но, тоа не е единствената причина за славење на потта. Овој многу измачен физиолошки процес доаѓа со мноштво здравствени придобивки, вклучувајќи го и чувањето на микробите во проверка и детоксикација на телото.

Значи, што точно е потта? И како го промовира здравјето?

 

Потта се состои главно од вода, масти и електролити како калциум, калиум и натриум - иако нејзината вкупна шминка е одредена од кој тип на жлезда го произведува: еккрин или апокрин.

Екрините жлезди го допираат целото тело (со исклучок на усните и ушните канали) и создаваат јасна, водена пот. Примери: Мониста на влага која се јавува на челото кога временски сте ограничени да направите нешто, а не стигнувате, или пот што се појавува на вашите дланки поекогаш.

Апокрините жлезди се концентрирани во областите на телото кои се густи со фоликулите на косата, како што се пазувите и произведуваат погубен, помлад тип пот кој се меша со микроорганизмите на кожата и е одговорен за опсегот на мириси кои ги идентификуваме како мирис на телото.

Просечниот возрасен човек може да има околу 4 милиони потни жлезди во неговото тело и да продуцира пот. Додека никој не треба да ги игнорира придобивките кои доаѓаат со вежбање, вклучувајќи ја и зголемената кардиоваскуларна активност и подобреното расположение, се чини дека добиваме слични бенефиции.

Еве 5 причини зошто редовно треба да се потиме:

Потта се бори со бактерии.Потта има природни антимикробни агенси кои го одржуваат микробиомот на кожата во рамнотежа. Опортунистичките бактерии можат да се размножуваат и ја иритираат кожата. Потта му помага на телото да се чува од овие бактерии.

Потта врши детоксикација на телото.  Истражувањата покажале дека потта содржи различни токсини, што укажува на тоа дека таа навистина го детоксицизира телото. Потењето може да биде особено ефикасно во ослободувањето на бисфенол А (БПА) од телото, според истражувањето. БПА е хемикалија која се меша со репродуктивната, развојната и невролошката функција, и е сеприсутна во животната средина. Преземањето на чекори за намалување на нашата изложеност на БПА, додека го поддржуваме нашето тело во ослободувањето на супстанцијата преку потење, може да биде особено корисно.

Потењето не прави среќни. Се покажа дека потта ги поттикнува ендорфините и не прави среќни, што многу луѓе чувствуваат после тренинг. Се смета дека потта ги смирува сетилните неврони на кожата, што пак може да предизвика реакција на ендорфин.

Потта ви дава блескава кожа. Потењето им помага на порите да се отвораат и затвораат, што е од голема помош за кожата. За да ја искористите оваа придобивка, можете да создадете сопствена домашна „сауна за лице“ со многу топла вода во керамички сад, ставајќи ја главата над пареа и покривање на главата и садот со крпа. Останете над садот 3 до 8 минути. На крај, измијте го вашето лице со средства за чистење на лице.

Потта помага за заздравување на раните. Потта ослободена од оние милиони еккрини жлезди содржи матични клетки кои помагаат да се излечат кожните гребени и изгореници, според истражувањето на Универзитетот во Мичиген. Ова неодамнешно откритие може да изгледа како изненадување, но навистина делува!

Leave a comment