Error
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 76049

Разни трендови за убавина кои во јавноста лансираа и мнозинство производи за самостојно разубавување, доведоа тоа тоа да секоја жена може да ја бои својата коса без помош од фризер.

 

Достапни фарби, економични цени, но и недостаток на време за да се посети фризерски салон го активираа направи сам трендот за боење на коса.

Но, притоа се кријат различни опасности на кои многу жени а и понекои мажи не обрнуваат внимание.

Во 2003 година Европската Комисија забранила дури 22 хемиски супстанции кои с користа во фарбите за коса, а за кои се смета дека се потенцијален ризик за човековото здравје.

Фарбите за коса исто така во себе содржат повеќе од 20 различни активни супстанции, меѓу кои на многумина познатите амонијак, водород пероксид, пара-фенилен диамин и пара-толуен диамин.

Освен што можат да настанат алергиски реакции, црвенило и чешање, можат да се јават и проблеми со дишењето.

 

Извор на веста: ljepotaizdravlje.hr

Leave a comment