Со акупунктура или со психотерапија, како и да решите да и се спротивставите на депресијата, резултатот е приближно ист. Се смета дека приближно една петтина од луѓето проаѓаат низ период на клинички тип на депресија во својот живот, без оглед дали таа е третирана или не. Клиничкиот тип на депресија се однесува на долготрајни периоди на интензивна емоционална, физичка и когнитивна состојба која битно влијае врз нашите секојдневни активности. 

 

Општествата на далечниот исток се познати по своите алтернативни немедикаментозни методи на справување со проблемите кои го мачат и телото и психата на човекот. Меѓу нив една од најпознатите е акупунктурата. Долго време западните лекари ја ставаа под знак прашалник целата кинеска традиционална медицина, вклучително и акупунктурата. Но, денес изгледа работите драстично се менуваат, барем во однос на акупунктурата која започнува рапидно да се интегрира и во западниот свет, односно западната медицина. Таа влегува како признат, легитимен третман за некои нарушувања, како физички така и психолошки, и добива се поголема популарност.

Во традиционалната кинеска медицина се смета дека телото и умот се интегрирани во единствена целина што носи кон претпоставката дека емоциите имаат силен физиолошки ефект врз телото. Притоа речиси се се случува со интеракцијата помеѓу петте елементи (вода, оган, земја, метал и дрво) кои имаат темелни ефекти врз нашите внатрешни органи кои се или јин или јанг. Овие пет елементи репрезентираат и пет основни емоции:

Вода – Страв, Оган – Среќа, Земја – Грижа, Метал – Тага, Дрво – Лутина.

Во однос на депресијата, се смета дека таа е проблем на циркулација на Ки енергијата во телото. Главниот орган кој е одговорен за циркулацијата на оваа енергија е црниот дроб, а срцето и панкреасот ја играат улогата на поддршка. Најпознатиот акупунктурен третман за зголемување на протокот на Ки енергијата е т.н. ЧетириПорти. Овој третман се состои од стимулирање на изворните точки на двете раце меѓу палецот и показалецот и на двете нозе меѓу палецот и прстот до него.

 

Во едно такво, неодамна направено во Велика Британија, покажано е дека акупунктурата е речиси исто толку, ако не и поефикасна во справувањето со депресијата, во споредба со вообичаените третмани со медикаменти и психотерапија.

886 comments

Leave a comment