Error
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 76050

Меѓународната вселенска станица, или ISS за кратко (InternationaI Space Station, ISS) е заеднички проект на изградба на орбитална вселенска станица на шест вселенски агенции од САД, Русија, Јапонија, Канада, Бразил и Европската Унија.

 

Еве 20 интересни факти кои можеби не ги знаете.

1. Меѓународната вселенска станица е најскапиот објект изграден досега. Развојот, инсталацијата и трошоците за работна сила кои траеа повеќе од 10 години чинат околу 100 милијарди евра.

2. ISS е заеднички проект на 16 земји и шест вселенски агенции: Соединетите Американски Држави (НАСА), Русија (FKA), Јапонија (JAXA), Канада (АДС), Бразил (AEB) и Европската вселенска агенција (ESA), имено, Белгија, Данска, Франција, Германија, Италија, Холандија, Норвешка, Шпанија, Шведска, Швајцарија и Обединетото Кралство.

3. ISS се состои главно од 15 модули (седум американски, пет руски, два јапонски и еден европски) и четири големи соларни панели. Тоа е околу 420.000 килограми, што е повеќе од 320 автомобили.

4. Меѓународната вселенска станица е долга и широка како терен за американскиот фудбал.

5. Од 2000 година, во ISS ротира екипаж што обично доаѓа во оваа лабораторија со американски или руски вселенски шатл и останува на задача до 6 месеци. До јуни 2013 година, тие направија 174 вселенски прошетки кои траеа вкупно 1.100 часа, или речиси 46 дена.

6. Како и сите ние на Земјата, членовите на екипажот на ISS работат од понеделник до петок, и се одмораат за време на викендите и за време на празниците. За време на паузата, членовите на екипажот можат да гледаат филмови, да слушаат музика, да читаат книги, да играат карти заедно или да разговараат со нивното семејство и пријатели на Земјата.

7. Станицата има повеќе простор за живеење отколку типичен стан со шест соби, со две бањи, сала за вежбање  и овален прозорец кој нуди спектакуларен поглед на планетата Земја.

8. Кога се гледа од Земјата, вселенската станица е третиот најсветлиот објект на небото, и лесно може да се види со голо око ако знаеш кога да гледаш.

9. ISS контролира педесет и два компјутерски системи, а целата електроника е поврзана со речиси 13 км жица.

10. До јуни 2013 година, ISS беше вселенско пристаниште за 89 руски летала, 37 вселенски шатлови, три SpaceX џинови, четири јапонски и четири европски летала.

11. Вселенската станица досега ја посетиле 211 лица од 15 земји.

12. Потребни беа дури 136 вселенски летови за да се состават сите делови на Меѓународната вселенска станица направени на Земјата во Универзумот.

13. Кога ќе ја завршат својата цел на ISS, некои од најнапредните руски модули, како што е Наука, повторно ќе се користат при изградба на нова вселенска станица која ќе ги поддржува меѓупланетарните мисии.

14. Изградбата на ISS сеуште не е комплетна, а кога ќе биде во полн капацитет, вселенската станица ќе има шест целосно функционални лаборатории и доволно домување за екипаж од седум луѓе.

15. Првичната намена на Меѓународната вселенска станица е да биде лабораторија, опсерваторија и фабрика во Универзумот. Исто така се планира да дејствува во иднина како отскочна штица за можни идни мисии на Месечината, Марс и астероиди. Од 2010 година,на ISS ѝ се додадени други улоги, како што се комерцијални летови, дипломатски и образовни цели.

16. ISS кружи околу Земјата со брзина од 28.000 km / h. Според извори од НАСА, „членовите на екипажот искусуваат 15 или 16 изгрејсонца и зајдисонца секој ден“.

17. Не секој поединец кој го посети ISS беше под покровителство на државна или вселенска агенција. Седумте таканаречени "вселенски туристи" самите ги финансираа патувањата со повеќе милијарди долари и ја добија можноста да ја посетат Меѓународната вселенска станица.

18. Иако вселенската станица често се споредува со стан со шест соби, ISS нема традиционални простории. Наместо тоа, телефонските кабини со големина од шест инчи служат како простории за спиење или како приватен простор за секој член на екипажот.

19. Вселенската станица се наоѓа во орбитата околу Земјата на надморска височина од 360 километри, иако отпорот на атмосферата ја менува вистинската висина и по  неколку километри.

20. ISS е неверојатен технолошки подвиг, но исто така е симбол на крајот на Студената војна и меѓународното разбирање. Според НАСА, „ На проектот работат повеќе од 100.000 луѓе и повеќе од 500 компании и вселенски агенции. Досега вкупно 68 земји се вклучени во истражувањата на Меѓународната вселенска станица.“

Leave a comment