Error
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 76049

На 21-ви и 23-ти март 2018 Конфедерацијата на Слободни Синдикати во Скопје и Прилеп реализираше две работилници во склоп на Кампањата „365 Работнички Права за Млади“.

Како дел од Синдикалните работилници „СИНДИКАЛНО ДВИЖЕЊЕ, ПРАВА И ОБВРСКИ“ кои ги имплементираше Конфедерација на Слободни Синдикати на Македонија пред присутните членови на синдикалните организации беа презентирани и активностите на Националната кампања „365 Работнички Права за Млади“ која ја спроведуваат Младинските Информативни и Советодавни Центри ИНФО СЕГА од Прилеп и Кавадарци во соработка со Факултети.мк и Конфедерација на Слободни Синдикати на Македонија.

Кампањата има за цел да ја подигне свеста кај младите за нивните работнички права. Преку активностите на кампањата ќе се делува кон зголемување на свеста на младите луѓе да разберат дека имаат права на работното место на кој начин, каде и како да се информираат за нив. Присутните членови на синдикалните организации ја поздравија кампањата и се придружија кон нејзино поддржување и применување на работничките права.

 

Кампањата „365 работнички права на младите” се спроведува со поддршка на Програмата за децентрализирана соработка помеѓу регионот Нормандија и Македонија, Државниот Инспекторат за Труд и Агенција за млади и спорт на Република Македонија.

Партнери на кампањата: Младински Совет Прилеп, Волонтерски центар Скопје, Рурална коалиција, Кул младина Штип, Центар за економски анализи ЦЕА, Мрежа за поддршка на претприемачи, Здружение за мултикултурна интеграција Инклузија, Форум 16, МИРР, Рома Прогрес, Граѓанска иницијатива на жени и Еколоџик.

 

Leave a comment