Денес во Младински информативен центар „ИНФО СЕГА“ Кавадарци  со цел одбележување на Меѓународниот ден за човекови права, се одржа работилница на тема „Човекови права“.

 

Млади од средните училишта во Кавадарци имаа можност преку интересни и инерактивни активности да научат за основните човекови права. 

Повеќе слики од овој настан може да најдете на следниот линк.

 

 Универзална декларација за човекови права е декларација донесена од Генерално собрание на Обединетите Нации на 10 декември 1948 година, во Париз. Декларацијата го претставува првото глобално изразување на права на коишто, по својата природа имаат право сите човечки суштества. Донесувањето на Универзалната декларција за човекови права е значајна меѓународна комеморација, којашто се одбележува секоја година на 10 декември и е позната како Меѓународен ден на човекови права. 

Leave a comment