Error
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 76050

Овој тренд се забележува на улиците во градот каде се повеќе и повеќе луѓе на различни години, млади и стари, даваат приоритет на замена на автомобилите со пешачење или возење велосипед.

 

Велосипедот има долг рок на траење, и затоа се смета како трајна инвестиција.

Обележувањето на велосипедски патеки би го олеснило во целост сообраќајот, бидејќи и велосипедистите ќе добијаат простор. Ризокот за сообраќајни незгоди би се намалил.

Возењето велосипед е многу здрава спортска активност, иако медицинарите препорачуваат употреба на велосипед како највисок степен на релаксација и губење килограми.

Обележувањето на велосипедски патеки претставува мотивација за граѓаните, кои сакаат да возат велосипеди, а со тоа да придонесат во зачувување на природата и почист воздух во нивното место на живеење. 

Коалиција на младински организации СЕГА од 01 април до 01 декември 2017 година го спроведува проектот „Prilep Youth voice in E-participation“ чија цел е покренување на свеста за важноста на е-учеството на младите. Проектот предвидува серија на активности, промотивни настани, едукативни работилници за младите во Прилеп и разни алатки за поттикнување на младинското е-учество преку пишување на иницијативи кои подоцна ќе бидат доставени до Совет на млади во Прилеп и до Локална Самоуправа Прилеп. Под слоганот „Кликни, предложи и учествувај!“ ги покануваме младите да се вклучат, да ги напишат своите идеи, да коментираат на нив, да лајкуваат и најдобрите да се реализираат! Проектот „Prilep Youth voice in E-participation“ е поддржан од OPIN платформата преку програмата "EUth - Tools and Tips for Mobile and Digital Youth Participation in and across Europe”.

 

Leave a comment