Error
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 76049

Театарот „Војдан Чернодрински“ со претствата „Обѕрни се во гнев“ во режија на Kристина Димитрова, на 18 мај 2018 гостуваше на Фестивалот на малите театарски форми во Враца, Бугарија.

Ова е еден од најстарите театарски фестивали во Бугарија, со долгогодишна историја.

Податоци за претставата

Автор: Џон Озборн,                                                                                                                                                                    Играат:

Режија: Кристина Димитрова,                                                                                                              Џими – Димитар Ѓорѓиевски

Музика: Дарија Андовска,                                                                                          Алисон – Катерина Чакмакоска – Клинческа           

Драматурзи: Ивана Нелковска, Лидија Митоска-Ѓорѓиевска,                                                                    Клиф – Илија Волчески

Сценографија и костими: Илина Ангеловска,                                                                                    Хелена – Даниела Иваноска

Превод: Лидија Митоска -Ѓорѓиевска

„Обѕрни се во гневот“ ја отсликува побуната на младата несфатена повоена генерација, против генерацијата на нивните родители кои го довеле општеството до пропаѓање во морална и финансиска смисла. Се работи за побуна против светот во којшто владеат материјалните вредности, лицемерието на општеството кон луѓето што се борат за својот напредок а не добиваат ништо, за безволноста, за човечкиот гнев, осаменоста... Текстот се поставува по точно 60 години од неговата прва изведба, a темите кои ги обработува, денес се исто толку актуелни како во времето кога е напишан.

Leave a comment