Thursday, 23 August 2018 12:22

Каде на факултет?

Written by 
Rate this item
(0 votes)

По завршување на задолжителното средно образование во Р.Македонија следува високото образование кое е незадолжително и е поделено на додипломски, постдипломски (магистерски) и докторски студии.

 

Вашето високо образование може да го продолжите на факултет за економски или правни науки, машински факултет, електро факултет, факултет за странски јазици и уште многу други.

Во Македонија има 5 државни универзитети:

-        Универзитет св.”Кирил и Методиј” www.ukim.edu.mk

-        Универзитет св.”Климент Охридски” www.uklo.edu.mk  

-        Универзитет “Гоце Делчев” www.ugd.edu.mk  

-        Универзитет за информатички науки и технологии св.”Апостол Павле” www.uist.edu.mk

-        Државен Универзитет Тетово www.unite.edu.mk/mk

и 10 приватни високообразовни установи:

-        Универзитет “ФОН” www.fon.edu.mk

-        Европски Универзитет www.eurm.edu.mk

-        Универзитет на Југоисточна Европа www.seeu.edu.mk

-        Универзитет за туризам и менаџмент www.utms.edu.mk

-        Универзитет Американ Колеџ www.uacs.edu.mk

-        Универзитет “МИТ” www.mit.edu.mk

-        Универзитет на аудиовизуелни уметности “ЕСРА” www.esra.com.mk

-        Меѓународен Универзитет Струга www.eust.edu.mk

-        Меѓународен Славјански Универзитет www.msu.edu.mk

-        Меѓународен Балкански Универзитет www.ibu.edu.mk

Крајот на високото образование резултира со полагање на завршен испит и добивање диплома во однос на завршениот степен на образование.

Read 4513 times Last modified on Thursday, 12 September 2019 10:19

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.