Macedonia, chapter of my life

I do not know for sure if Macedonia has chosen me or I have chosen it, but I think that we both needed this challenge, this exchange of experience and “a way out” of the comfort zone. Although my experience started in the middle of the summer, it was living inside of me since the winter. Prilep is my host town and, in a way, it tries to gain my sympathy, I have to admit it's succeeding although the beginning was not promising.

 

УСПЕШНА ПРИКАЗНА НА ДРАГАН МИЛАНОВ - EVS ВОЛОНТЕР ВО ФРАНЦИЈА

 

Да се биде волонтер не е обврска, тоа е чест.  Да се биде ЕВС волонтер значи и да патуваш, да запознаваш нови луѓе.

Целта на Европски Волонтерски Сервис е да се развие солидарност и да се промовира активно граѓанство и взаемно разбирање помеѓу младите луѓе. ЕВС им овозможува на младите луѓе да вршат волонтерска служба за период од 12 месеци во земја различна од земјата во која престојуваат.

Со Вас ќе споделиме уште една таква ЕВС приказна, која е раскажана од нашиот волонтер Драган Миланов, кој во Ноември месец замина да волонтира на ЕВС проект во Франција.

УСПЕШНА ПРИКАЗНА НА АНТОНИО ПЕТРОВ, ЕВС ВОЛОНТЕР ВО ИТАЛИЈА!

 

Одењето на ЕВС проект во друга земја не е одлука што треба да се направи лесно. Ако се земе некое време за да размислувате, да планирате и останете мотивирани, веројатноста да за разочаратескоро ја нема! Пред поврзувањето со Европски волонтерски сервис (ЕВС) не се фокусирајте на одредена земја, туку на еден регион. Погледнете ги проектите од аспект на она што ви треба да го дознаете. Запомнете: ЕВС не е работа или стажирање, тоа е хуманитарна мисија!

ОДРЖАНА „ТРИБИНА ЗА ПРОМОЦИЈА НА ВОЛОНТИРАЊЕТО ПРЕКУ EVS ERASMUS+ ПРОГРАМАТА“

Младински Информативен и Советодавен центар ИНФО СЕГА во соработка со Коалиција СЕГА и Младински Совет Прилеп одржаа Трибина за промоција на волонтирањето преку EVS Erasmus+ програмата по повод 05 Декември - „Интернационалниот ден на волонтеризмот“.