Пешачките премини во Мадрид се обично многу здодевни.

Нормално, имаат основна функција во сообраќајот, но повеќето од нив се некреативни зони со бели линиипо сивите патишта налик писта. За бугарскиот уметник Христо Гуелов, тие воопшто не се досадни, или барем не кога тој ќе ги декорира.
Уметникот ги претвора пешачките премини во Мадрид во шарени уметнички дела како дел од неговиот проект Funnycross. Користејќи впечатливи бои и геометриски дизајни, Гуелов вдахнува живот во заостанатите јавни површини.
„Funnycross ги користи пешачките премини за да интервенира во урбаниот пејзаж. Метафората ‘мост меѓу два брега’ е појдовна точка на оваа уметничка интервенција,“ пишува артистот.
Не станува збор само за естетика – уметникот се надева дека овие смело обоени крстосници ќе ја зголемат свесноста и на возачите и на пешаците.

         

 

1131 comments

 • KatrinaMup KatrinaMup 14 Dec 2017

  pay day loan
  cash advance
  cash advance
  cash loans

  Reply
 • Thanhrumma Thanhrumma 14 Dec 2017

  onde comprar o generico do viagra
  viagra without a doctor prescription
  cheap viagra cialis online
  viagra without a doctor prescription
  buy viagra generic
  viagra without a doctor prescription
  best canadian pharmacy generic viagra
  viagra no prescription
  buy viagra in china

  Reply
 • JeffreyCar JeffreyCar 14 Dec 2017

  levitra without a doctor prescription
  cialis coupon 5mg
  cost of cialis 20 mg tablets order cialis online
  buying cialis online

  Reply

Leave a comment