Уметност и дизајн (14)

Најпознатите дела на Банкси

Банкси е квази – анонимен англиски уметник на графити. Роден е 1974 година и израснал во Бристол, Англија. Учел како да го работи касапскиот занает, за да во еден момент сосема случајно се вклучи во исцртување графити низ цел Бристол, во доцните ’80. Неговите уметнички дела често се сатиричен приказ на теми какви што се политика, култура и етика.

Креативно кошаркарско игралиште во Париз

Во уникатната соработка помеѓу францускиот моден бренд Pigalle и дизајнерската агенција Ill-Studio, кошаркарскиот двор во Париз Duperré неодамна е редизајниран и пресликан со нова шема на живописни бои. Тесниот кошаркарски терен е сместен помеѓу две станбени згради и станал препознатлив по неконвенционалните шеми на бои, од кои првата се појавила во 2015 година. Фотографиите се направени од Алекс Пенфорнис и Себастијан Михелини. 

5 совети за подобра фотографија

Добрата фотографија зависи од многу нешта. Неколку работи на кои можете да се фокусирате при фотографирањето можат да направат значителни подобрувања во вашето фотографско искуство.

Декорирајте ги ѕидовите во вашите домови

Пролетта е одлично време за освежување на ентериерот во домот. Најдобар начин да го развеселите просторот е да внесете свежи и светли бои, шари, разни форми и облици.

Направете клупа од дрвени палети (видео)

Дали ви недостигаат елементи за седење во Вашата градина или двор, а немате доволно материјални средства за да купите нови? Пробајте да направите едноставна клупа од палети!

Запознајте ја најубавата библиотека во светот во Прага, Република Чешка

Библиотеката Климентинум, е фасцинантен пример за архитектура во Барок стил, која за прв пат била отворена во 1722 година и истата располага со фонд од над 20.000 книги.

Оваа библиотека беше изгласана за најубава библиотека во светот од огромен број читатели.

Артист користи предмети од секојдневието за да создаде интересни модни илустрации

Артист вешто ги користи предметите од секојдневието за да создава креативни модни илустрации.

За Едгар Артис од Ерменија шпагетите, бонбоните и чоколадото не се само вкусна храна, туку и средства за да создава впечатливи модни креации. Едгар ги надополнува своите цртежи со различни предмети за да создаде фустани инспирирани од високата мода, а често создава и модни скици со сечење на илустрациите.