Кина вчера лансира сателит кој ќе овозможи комуникација меѓу Земјата и подалечната страна на Месечината за време на мисијата што ќе следи подоцна оваа година.

 

Сателитот "Queqiao" беше лансиран во зори од центарот на Сичанг, во југозападниот дел на земјата, објави кинеската Национална администрација за вселена.

Сателитот се оддели од ракетата на превозникот по 25 минути и ги рашири своите соларни панели и антени за комуникација. Потоа отиде до својата дестинација.

Сателитот ќе пренесува комуникација помеѓу контролата на мисијата на Земјата и од другата страна на месечината, каде што подоцна оваа година ќе биде испратен менувачот на Chang'e 4, кој беше именуван по божество од кинеската митологија.

Подалечната хемисфера на Месечината, исто така позната како „темна страна“, никогаш не е видлива од Земјата и не е истражена, иако беше снимена во 1959 година.

Chang'e 4 ќе биде испратен во сливот на Aitken на лунарната јужна хемисфера, објави Ксинхуа.

Тоа ќе биде вториот кинески истражувачки апарат на Месечината по мисијата “Juta” во 2013 година, вели AFP.

Leave a comment