Со почеток на 16 август во 19:30 часот, во просториите на ликовна галерија на НУЦК„Марко Цепенков“ – Прилеп ќе се одржи Изложба на дигитално генерирани слики.

 

Изложбата ќе бде отворена до 29 август до 10 часот.

Авторот е иронично настроен критичар кон некои трендови на модерната цивилизација чии последици одамна ги чувствуваме.

За разлика од неговите претходни дела на надреализам, хорор и антропоморфни  суштества, тој со оваа изложба на дигитални генерирани слики гледа да ја достигне истата цел, но со совршенството на античките старословенски божества претставени рамо до рамо паралелно со новите римски и хеленистички еквиваленти.

Оливер Маринкоски, роден во Тетово. Завршил средно уметничко училиште во Скопје и Факултет за уметност и хуманистички науки на Тетовскиот Универзитет 2005- 2009. Работи како графички дизајнер и 3Д моделар.

Има реализирано три самостојни изложби во Скопје  (Отворено графичко студио 2012, Концепт 37 во 2015 и во Јавна соба во 2017).

Групни изложби во Центар Лоја во Тетово и Музеј на Холокаустот во Скопје во 2014.

Leave a comment