Низа на кликнувања со глувчето во замена со едноставно притискање на копче или две може да доведе до зголемување на вашата продуктивност. Се смета дека лицето кое троши 8 часа пред компјутер дневно може да изгуби 64 часа секоја година со користење на глувче наместо тастатура за повеќето задачи.

 

Иако сите може да знаат неколку кратенки на тастатура како Ctrl + C за копирање и Ctrl + V за вметнување, ние ретко се обидуваме да пронајдеме или да користиме други кратенки. Направивме листа со кратенки на тастатурата што ќе ве претворат во корисник на енергија. Исто така, за оние кои штотуку почнуваат да пишуваат на тастатура, на крајот има бонус!

Повторување:

Додека повеќето од вас знаат дека Ctrl + Z се користи за поништување на некоја акција, дали знаете дека постои комбинација на тастатура што прави токму спротивното? Притискањето на Ctrl + Y ќе го повтори дејството кое сте го поништиле.

Слика од екранот:

Со притискање на копчето за печатење (PrtSc) на вашата тастатура се користи опција за снимање на сликите на целиот екран. Но, ако сакате брзо да го снимите екранот од активниот прозорец, притиснете Alt + Print Screen. Ова ќе ја елиминира потребата за уредување на екранот.

Креирање на нова папка:

Највообичаен начин луѓето да креираат нова папка е со десен клик на глушецот или подлогата за движење, а потоа селектираат опција Нова > папка. Полесен начин е да кликнете 3 копчиња Ctrl, Shift и N заедно.

Минимализирање на сите прозорци:

Што ако треба веднаш да ги минимизирате сите отворени прозорци? Само притискање на копчето на Windows логото + M ќе ја направи магијата!

Отворање на нов инкогнито Chrome прозорец:

Веројатно знаете дека Ctrl + N и Ctrl + T се користат за отворање нов прозорец и јазиче во Google Chrome. Но, ако често се наоѓате себеси со користење на Chrome во инкогнито режим, со притискање на 3 копчиња Ctrl, Shift и N ќе заштедите некое време.

Отворете неодамна затворен таб:

Ако се случи да го затворите јазичето по грешка, можете да го отворите повторно со притискање на Ctrl + Shift + T. При секое притискање на овие копчиња ќе го отворите претходно затворениот прозорец. Хром се сеќава на последните 10 табови што ги затворивте.

Извор на вест: brightside.me

Leave a comment