Погледнете ја сликата подолу. Што гледате? Мрежа од квадрати? Добро. Сега погледнете на белиот дел каде што се сечат линиите.

Иако оваа слика позната како Херманова мрежа, е само црно-бела мрежа од квадрати, изгледа како да има нешто повеќе: сиви дискови, грутки темнина во пресеците на белите линии. Ова е класичен пример на оптичка илузија кога умот е измамен да гледа нешто што не е таму. Ги гледате темните дамки на белите празни места, но кога се зјапа на вистинското место каде што треба да е дамката, таа исчезнува, односно таа не ни била таму. 

Ова е само еден пример за тоа како окото го мами мозокот. Илузиите не мамат поради различни причини. Соседните објекти може да влијаат на тоа како да гледате на работите. Личната перцепција може да влијае на перцепцијата на објектот. Некогаш се работи за аномалии во нормалната анатомија на окото. Мозокот е исто така виновен. Понекогаш може да биде премногу брз да направите претпоставки за тоа како светот треба да биде, а не каков е, што предизвикува да гледате нешта што ги нема. Уште античко време, Аристотел забележал дека умот може да биде така измамен. И природата знае да не измами. Иако не знаеме што точно се случува во мозокот, од 19 век научниците откриваат сѐ повеќе за оптичките илузии.

 

582 comments

 • KatrinaMup KatrinaMup 15 Dec 2017

  payday loans no credit check
  cash advance loans
  cash advance
  payday loans no credit check

  Reply
 • mk54zw mk54zw 15 Dec 2017

  cialis where can i buy viagra
  cialis without prescription canada cialis canadian pharmacy
  order medication online

  Reply
 • EdwinVex EdwinVex 15 Dec 2017

  reduced price viagra
  viagra without a doctor prescription
  viagra lower price
  viagra without prescription
  generic viagra online in the uk
  viagra ohne rezept aus deutschland
  viagra 100 mg street price
  viagra without prescription
  quanto custa generico do viagra

  Reply

Leave a comment