Што е рансомвер?

Рансомвер (ransomware) е вид на злонамерен софтвер којшто го спречува или ограничува пристапот на корисниците кон нивните системи, или со заклучување на екранот, или со заклучување на фајловите, се’ додека не се плати откуп. Поновите рансомвери , категоризирани како крипто-рансомвери, шифрираат одредени фајлови на инфицираните системи и ги тераат корисниците да платат откуп преку одредени онлајн начини на плаќање за да го добијаат клучот за дешифрирање.