Нов рансомвер поврзан со NOTPETYA покосува во Русија и Украина

Пред неколку месеци, огромен рансомвер напад познат како NotPetya протатни низ Украина, Русија, и некои мултинационални компании, притоа инфицирајќи илјадници мрежи и предизвикувајќи стотици милиони долари штета. Сега, нова верзија на тој код заклучува стотици машини и ја хендикепира инфраструктурата.