Два километри под површината на вечниот лед на Антарктикот тим научници од Универзитетот во Единбург пронајде скоро 100 вулкани, од кои највисокиот има 4.000 метри.

 

Оваа вулканска област веројатно е поголема од африканскиот вулкански гребен, кој важи за област што има најмногу вулкани на едно место, пишува Guardian.

Активностите на овој вулкански венец би можеле да имаат сериозни последици.

„Кога еден од овие вулкани би проработил, дополнително би ги дестабилизирал ледените гребени на западниот дел на Антарктикот. Сè што предизвикува топење на ледот, само го забрзува распаѓањето на ледените гребени. Прашање е колку се активни овие вулкани, тоа мора да го дознаеме“, вели Роберт Бингам.

 

Резултатите од истражувањето се споредени со сателитски снимки и геолошки податоци од други студии. Откритието е особено важно поради тоа што активноста на овие вулкани би имала последици за целата планета. Ако еден од нив се активира би можело да дојде до пораст на растот на нивото  на морето.

8 comments

  • LarReum LarReum 27 Oct 2017

    Vendo Viagra Contrareembolso levitra with dapoxetine Propecia Epididimitis Get Progesterone Fedex Shipping Supreme Suppliers Mumbai 400 058 India

    Reply
  • LarReum LarReum 27 Oct 2017

    Acheter Viagra Avec Paypal Cialis Online Espana viagra Generic Avanafil Zentel Website Medicine Online No Script Needed Cephalexin Diarrhea Should I Be Worried

    Reply

Leave a comment