Научници од Универзитетот Вашингтон, во Сиетл успеаа да направат мобилен телефон кој што енергијата потребна за неговото функционирање ја црпи од околината и тоа му овозможува да работи без батерија.

 

Прототипот на уредот е заснован на технологија која што му овозможува да рефлектира радио бранови и на тој начин да се оствари комуникација.  Иако денешните мобилни телефони бараат голема количина на енергија за да функционираат, овој уред користи аналоген начин на комуницирање. телефоните без батерии можеби не нудат најдобар прием, но тие функционираат, пишува WIRED. 

„Конвертирањето на човековиот глас во дигитален сигнал бара многу сила. Ако можете да комуницирате по аналоген пат тогаш сте енергетски ефикасни - вели еден од научниците на проектот Вемси Тала.“

146 comments

 • 70ici5zk 70ici5zk 23 Nov 2017

  access auto insurance
  cheapest car insurance
  freeway insurance services
  mysafeway
  aaa ca

  Reply
 • AleneMom AleneMom 23 Nov 2017

  cialis 5 mg cost walmart
  buying cialis online
  tadalafil 5mg
  best prices for cialis
  cialis samples

  Reply
 • yvd51jq yvd51jq 23 Nov 2017

  viagra for sale
  canadian pharmacy viagra
  over the counter viagra
  viagra generic online
  viagra sales

  Reply

Leave a comment