Благодареќи на изумот на младиот Естонец своите мобилни телефони сега можеме да ги полниме со помош на движење на раката.

 

Полначот “HandEnergy” го измислил Михаел Вага (19). Полначот работи кога со движење на раката се активира жироскоп во уредот во кој потоа се произведува електрична енергија со која може да се наполни батеријата.

 

– Со секоја ротација на раката се зголемува брзината на роторот и се произведува повеќе електрична енергија. Просечната брзина е 5000 о/min. Таа межаничка енергија се претвора во електрична – вели Вага и додаде дека ова е добар извор на енергија во итни случаи.

981 comments

 • AlfonsoPriob AlfonsoPriob 28 Nov 2017

  metlife auto & home insurance
  wawanesa auto insurance
  21st century auto insurance
  car insurance agent
  california casualty insurance

  Reply
 • SonjaBeali SonjaBeali 28 Nov 2017

  cbd oil for cancer where to buy go to this site cbd oil capsules 25 mg

  best cbd oil oil for sale Extra resources cbd oil for sale online

  Reply
 • SonjaBeali SonjaBeali 27 Nov 2017

  pure cannabis oil for sale at yahoo states with legal cbd oil

  cbd oil capsules for sale address cannabidiol cbd for sale

  Reply

Leave a comment