Култура (61)

Нова книга од Тодор Алексоски: „Секој се смее на ист јазик“

„Секој се смее на ист јазик“ е новата книга со македонски поговорки, мудрости и изреки од авторот Тодор Алексоски, што беше претставена и пред читателите. Содржината на народната филозофија е во функција на втемелување на македонскиот идентитет, фолклор, јазик, култура и историја.

Прилепскиот театарски ансамбл ја подготвува претставата „Кразимир и Каролина“

„Казимир и Каролина“ текст од Еден фон Хорват, во режија на Нела Витошевиќ, е претставата што ја подготвува ансамблот на театарот.

НУЦК „Марко Цепенков“ Прилеп: Концерт на Квартет Труби

Вeчерва - понеделник 16 јули 2018 во 20.00 часот во ликовниот салон (фоаје) на ЦК„Марко Цепенков“ ќе се одржи концерт на „Квартет Труби“.

Комедии од Чехов

Театарот „Чин 4 Сцена 5“ ја претставува завршната претстава на големата група при училиштето за театар.

Концерт на мешаниот хор „Драган Шуплевски“ - ФМУ Скопје

Во ликовниот салон на ЦК „Марко Цепенков“ – Прилеп, ќе се одржи концерт на мешаниот хор „Драган Шуплевски“.

Чување на традицијата од заборав

„Незаборав„ е тематската изложба од сограѓанинот Емил Димоски, што беше отворена на 19.05.2018 од 20.30 часот во галеријата „Борко Лазески“. Димоски се претстави со слики и минијатурни куќи од старата архитектура, која авторот ја штити од заборав.

„Дали ти си бегалец?!“ – Изложба на Дарко Талески

Македонски лексикон, значење на зборот БЕГАЛЕЦ - Тој што избегал од местото каде што требало да биде, од своето живеалиште или од својата татковина.

Претставата „Обѕрни се во гнев“ се играше на Фестивалот на малите театарски форми во Враца, Бугарија

Театарот „Војдан Чернодрински“ со претствата „Обѕрни се во гнев“ во режија на Kристина Димитрова, на 18 мај 2018 гостуваше на Фестивалот на малите театарски форми во Враца, Бугарија.