Кампања (24)

Избор на најдобра мобилна апликација во рамките на националната кампања „Информирај се СЕГА“

 

Денес06.03.2017 (понеделник), во бараките на ФИНКИ, во мултимедијалната сала,во Скопје, со почеток во 12 часот, се одржа официјална презентација на најдобра мобилна апликација- Натпревар за креирање мобилна апликација во рамките на Националната кампања "Информирај се СЕГА", спроведена од Коалиција СЕГА со Младинските Информативни и Советодавни Центри ИНФО СЕГА од Прилеп и Кавадарци во соработка со Агенција за млади и спорт и има за цел да им овозможи на младите луѓе безбедно да дојдат до квалитетни интернет информации кои им се потребни и да бидат целосно описменети како дигитални учесници во денешното информатичко општество.

Oтворен инфо кариерен центар во Прилеп

 

Во Прилеп, на ден 09.02.2017 година, беа отворени и промовирани просториите на Младинскиот Инфо Кариерен Центар„Отворена врата за млади од млади“, воедно беше промовиран Проектот Подобрување на социјалната инклузија преку јакнење на вработливоста „Отворена врата - за младите од младите“.

Организации кои се партнери и поддржувачи на националната кампања „Информирај се СЕГА!"

ПАРТНЕРИ И ПОДДРЖУВАЧИНА НАЦИОНАЛНАТА КАМПАЊА ИНФОРМИРАЈ СЕ СЕГА!"

ВОЛОНТЕРСКИ ЦЕНТАР Скопје                                                                                                                                                                                

Адреса: ул. “Емил Зола” 3/2-Скопје                                                                                          

Телефон:  +389 2 277 20 95                                                                      

e-mail:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

web: http://www.vcs.org.mk/                                                                                                                                                                                                                                               


МЛАДИНСКИ СОВЕТ Прилеп                       

Адреса:  ул. “Питу Гули” 1, 7500 Прилеп                                                                     

Телефон: +389 48 523 390

e-mail:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

web: http://a.ycp.org.mk/


ОРГАНИЗАЦИЈА НА ЖЕНИ Свети Николе                   

Адреса:  ул.Ленинова број 1-1/4, П.Фах 13 Свети Николе                                                         

Телефон: +389 32 444 620

e-mail:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

web: http://www.womsvetinikole.org.mk/


ЗДРУЖЕНИЕ ЗА СОРАБОТКА И ЗАЈАКНУВАЊЕ НА МЛАДИ  Кавадарци                                

Телефон:  075 229 086                                                 

e-mail:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 


web: http://ace-ngo.org/


ЗДРУЖЕНИЕ ЗА КУЛТУРЕН И ЕДУКАТИВЕН РАЗВОЈ „КУЛ МЛАДИНА“

ШТИП

Дом на млади – Штип

Телефон: 072 777 569

e-mail:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


https://www.facebook.com/profile.php?id=100014595126817


„ЗДРУЖЕНИЕ ЗА РАЗВОЈ НА МЛАДИТЕ ФАКТОР“ КИЧЕВО

Телефон: 070 423 205

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

https://www.facebook.com/Youth-Development-Organisation-Factor-1527942647513523/?fref=ts


РОМСКИ РЕСУРСЕН ЦЕНТАР СКОПЈЕ  

Адреса: ул. Виетнамска бр.91000 Скопје

Телефон: +389 2 2602 083

e-mail: : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

web: http://www.rrc.org.mk/mk/

 

 ПОДДРЖУВАЧИ НА КАМПАЊАТА

 

 

УКЛО ФМ                                   

Адреса: Партизанска, Битола 7000

Тел: +389 47 222 290

web: http://checast.com/radio/mk/bitola/uklofm/ 


 

МЛАДИ ИНФО МАКЕДОНИЈА

Адреса: Филип Филиповиќ 22, Скопје                          

Телефон: +389 2 520 98 90

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

web: http://macedonia.mladiinfo.eu/


УГД ФМ                                        

Локација: Универзитет Гоце Делчев Штип

Телефон:

web: https://ugdfm.ugd.edu.mk/


ФИНКИ                                         

ул. Руѓер Бошковиќ 16, Пoштенски Фах 393,1000, Скопје

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

web: http://www.finki.ukim.mk/

 

Кампањата „Информирај се СЕГА!“ ја спроведуваат Коалиција СЕГА со Младинските Информативни и Советодавни центри ИНФО СЕГА од Прилеп и Кавадарци во соработка со Агенција за млади и спорт и има за цел да им овозможи на младите луѓе безбедно да дојдат до квалитетни интернет информации кои им се потребни, и да бидат целосно описменети како дигитални учесници во денешното информатичко општество.

 

Кампањата „Информирај се СЕГА!“ се реализира со поддршка на Програмата за децентрализирана соработка помеѓу Република Македонија и Регионот од Долна Нормандија од Франција.

 

 

Активности на националната кампања „Информирај се СЕГА!“

Планираните активности во рамките на овој проект ќе започнат со реализирање на почеток на месец февруари 2017 година

1. Организирање на Креативни работилници (Февруари 2017)

Со цел да се обезбеди поголема видливост за промоција на мобилната апликација секоја партнер организација ќе организира по една креативна работилница на локално ниво. Со помош на локалните волонтери и млади ќе се изработат посебни форми (во симболот на мобилната апликација) кои ќе се користат за да дадат поголема видливост на настаните. Овие работилници ќе се организираат во просториите на партнер организациите.

Национална кампања „Информирај се СЕГА!“

Кампањата „Информирај се СЕГА!“ ја спроведуваат Коалиција СЕГА со Младинските Информативни и Советодавни центри ИНФО СЕГА од Прилеп и Кавадарци во соработка со Агенција за млади и спорт. Кампањата предвидува серија на активности кои ќе се реализираат од 01 септември 2016 – 31 мај 2017 година.

Одржани новогодишни работилници од хуманитарен карактер

 

Во текот на вчерашниот ден, 28 Декември 2016 година, во просториите на ИНФО СЕГА се одржаа две работилници, каде се изработија Новогодишни украси од страна на ЕВС волонтерите од Италија, Лаура и Давиде, Младински Совет Прилеп и ученичките од СОУ Гимназија Мирце Ацев, Анастасија Ристеска и Ана Плетварец.

Одржан настан на ФИНКИ за претставување на натпреварот за изработка на мобилна апликација

На 21.12.2016 година со почеток од 12.00 часот во Големиот Амфитеатар на ФИНКИ се одржа претставување на Натпреварот за изработка на мобилна апликација за сите пријавени тимови. На настанот присутни беа Деканот на ФИНКИ проф. Д-р Иван Чорбев, Продеканот проф. д-р Ивица Димитровски, проф.д-р Игор Мисковски, Гордана Цекова раководител на одделение за млади во Агенција за млади и спорт и Мариче Тренеска преставник на Коалиција СЕГА.

На преставувањето присутни беа и пријавените тимови од студенти за учество на натпреварот кои се информираа подетално за барањата, критериумите и условите за учество, како и за основните функционалности на постоечкиот сајт www.mladi.ams.mk
Исто така се поканија останатите студенти да се пријават и да учествуваат на натпреварот.

Одржан координативен состанок со партнерите од националната кампања „Информирај се СЕГА!“

На 13.12.2016 година од 11 часот во просториите на Младинскиот Информативен Центар ИНФО СЕГА Прилеп се одржа координативен состанок со партнер организациите од  Националната кампања „Информирај се СЕГА!“.

Целта на состанокот беше да се обезбеди преглед на планираните активности за идниот период, споделување на одговорности како и воспоставување на канали на комуникација помеѓупартнерите.