Дизајниран да ја подготви следната генерација глобални лидери, Schwarzman Scholars е првата стипендија создадена да одговори на геополитичкиот пејзаж на 21 век.

 

Програмата ќе им даде на најдобрите и најпаметните студенти од светот можност да ги развијаат своите лидерски вештини и професионални мрежи преку една година постдипломски студии на Меѓународниот универзитет во Пекинг - еден од најпрестижните универзитети во Кина.

Постдипломските студии се концентрации на една од следните дисциплини: јавна политика, економија и бизнис, меѓународни студии. 

Број на стипендии:До 200 студенти - околу 45% од САД, 20% од Кина и 35% од остатокот од светот.

Целна група:Сите националности

Вредност / вклученост на стипендија:

Вонредните студенти избрани да станат Schwarzman Sholars ќе добијат сеопфатна стипендија која ќе вклучува школарина и трошоци, сместување и храна, покриени патни трошоци до и од Пекинг на почетокот и на крајот на учебната година, студиски пат во земјата, потребни учебници и материјали, lenovo лаптоп и паметен телефон, здравствено осигурување и лична стипендија од 3.500 долари.

Подобност:

Додипломски студии или прв степен од акредитиран колеџ или универзитет или негов еквивалент.

Кандидатите кои во моментов се запишани во програми за додипломски студии мора да бидат на добар пат да ги завршат до 1 август 2019 година. Не постојат барања за одредено поле на додипломски студии; сите полиња се добредојдени, но ќе биде важно за кандидатите, без оглед на додипломските студии, да искажат како учеството во Schwarzman Sholars ќе им помогне во развивањето на нивниот лидерски потенцијал во нивната област.

Потребна возраст: Кандидатите мора да бидат најмалку 18, но сеуште не се 29 години, почнувајќи од 1 август 2019 година.

Владеење на англиски јазик: Кандидатите мора да покажат одлично познавање на англиски јазик, бидејќи целата настава ќе се изведува на англиски јазик. Ако мајчин јазик на апликантот не е англиски, резултатите од тестовите за официјално познавање на англискиот јазик мора да бидат поднесени со апликацијата. Прифатливи опции за тестирање се:

• Тест за англиски јазик како странски јазик (TOEFL PBT)

• Интернет-базиран тест за англиски јазик како странски јазик (TOEFL iBT)

• Меѓународен систем за тестирање на англиски јазик (IELTS)

Овој услов не важи за кандидати кои дипломирале од додипломска институција каде што основниот јазик на настава бил англиски најмалку две години од академската програма на апликантот.

 

Прочитајте ги комплетните критериуми за подобност на овој линк.

 

Инструкции за апликација:

За да аплицирате, мора да пополните онлајн формулар за апликација и да ги доставите потребните документи до крајниот рок. Апликантите кои поседуваат пасоши од континентална Кина, Хонг Конг, Тајван и Макао можат да аплицираат онлајн од 1 јануари до 31 мај 2018 година. Апликантите кои поседуваат пасош од која било друга земја можат да аплицираат од април до септември 2018 година (наскоро ќе се објави онлајн апликацијата).

 

Важно е да ја посетите официјалната веб-страница за да пристапите во формуларот за апликација и за детални информации за тоа како да аплицирате за оваа стипендија.

Leave a comment