Стипендии

Отворен повик за Чивнинг стипендии на британската влада

Во периодот од 6 август до 6 ноември 2018 година, Чивнинг Секретаријатот прифаќа апликации за стипендии за учебната година 2019/2020.

Валас стипендии во Италијa

Стипендиите Валас се дизајнирани за научници кои ја истражуваат историографијата и влијанието на италијанската ренесанса во модерната ера (19-21 век). Тие се добиени веројатно со дарежлив грант од Фондацијата за читање на Лила Валас.

Програма за постдокторски стипендии – PROBIST BIST

PROBIST е постдокторска програма за стипендии предводена од Институтот за наука и технологија во Барселона. Вкупно 61 стипендија ќе бидат доделени и имплементирани во врвни истражувања во областа на Барселона и Тарагона (Шпанија).

SHEILA SHERLOCK стипендии за постдипломски студии

Оваа конкурентна програма цели на новоквалификувани постдипломски истражувачи кои сакаат да ги прошират своите истражувачки полиња и да започне развојот на нивните независни истражувачки кариери. Програмата е отворена за Европејците и не-Европејците кои сакаат да спроведат постдипломски истражувања во европски центар. Кандидатите треба да поседуваат докторат или докторски студии и да имаат не повеќе од две години постдипломско истражување

ICGEB краткорочни стипендии за пред-докторски студии

ICGEB (Меѓународен центар за генетско инженерство и биотехника) нуди краткорочни стипендии за докторски студии во лабораториите за компоненти ICGEB за финансирање на тековни истражувања помеѓу научниците од земјите-членки на ICGEB и истражувачки групи во лабораториите на ICGEB во Трст-Италија, Њу Делхи-Индија и Кејп Таун-Јужна Африка, со цел на олеснување на пристапот до најновите истражувачки техники и зајакнување на капацитетите.

Ендевор меѓународни апликанти за истражувачки стипендии

Австралиската влада ги поканува апликантите за истражувачки стипендии Ендевор, за австралиски и студенти кои не се од Австралија. Стипендијата е на располагање за преземање на студии, истражување или професионален развој во странство и за странските државјани да го сторат истото во Австралија.

Стипендии за докторски и постдокторски студии и истражувања во Швајцарија за академската 2019/2020 година

Министерството за образование и наука информира дека Федералната комисија за стипендии за странски студенти на Владата на Швајцарија за академската 2019-2020 година ќе додели најмногу 30 стипендии за докторски и постдокторски студии и истражувања, за студенти од земјите од Централна и Источна Европа и Кавкаските држави, вклучувајќи ја и Република Македонија.

MBA стипендии за жени на Универзитетот во Лондон, Англија

За да прослават 150 години од учество на жените во високото образование, Универзитетот во Лондон нуди 150 стипендии за жени да студираат на Глобалната MBA програма.