Го употребувате секој ден за трансакции на пари, за истражување, за пазарење и социјални медиуми, но, дали знаете како работи? Во овој курс, ќе ве запознаеме со технологијата која стои зад вебот, терминологијата и начинот на кој сите работи се вклопуваат за да овозможат веб сајтовите да работат.

 

Курсот дава краток преглед на вклучените технологии (HTML, CSS, URL, DNS, HTTP, и  IPv6), и ја објаснува разликата помеѓу front-end (она што го гледаме) и back-end (она што не може да го видиме) на вебот, а сето тоа во водич низ светот на домените, серверите, базите со податоци и технологиите на “едноставен македонски јазик”.

Теми

-       Работа со веб клиенти и сервери

-       Разгледување на HTTP

-       Како работат прелистувачите

-       Структурирање на HTML

-       Контролирање на презентацијата со CSS

-       Скриптирање со JavaScript

-       Работа со податоци

-       Работа со систем за управување на содржина (како WordPress)

-       Употреба на услуги во облак

Кому му е наменет овој курс?

-       Овој курс им е наменет на оние кои сакаат да станат веб професионалци и сакаат да градат кариера во областа на вебот.

Практичен дел

-       Курсот е од теоретска природа и не содржи практичен дел.

Формат на курсот

Курсот се изведува на далечина, но не содржи менторска помош.

Повеќе информации околу обуката и начинот на аплицирање на следниот линк.

 

 

 

 

Leave a comment