Забава (229)

Полнач за телефон кој ја користи енергијата на вашето тело

 

Благодареќи на изумот на младиот Естонец своите мобилни телефони сега можеме да ги полниме со помош на движење на раката.

Ова мора да го прочитате ако пушите дома

 

Купување или изнајмување на стан или куќа во која живееле пушачи може да биде озбилен здраствен проблем отколку што можете да помислите, а научниците тврдат дека тоа може да го зголеми ризикот од заболување од рак зошто токсичните хемикалии многу долго се задржуваат во теписите, завесите, ѕидовите и намештајот.

Зошто клупите-велосипеди ги подобруваат перформансите на учениците?

 Во средното училиште Мартин, во округот Вејк, Северна Каролина, уникатната и нова идеја на наставничката по математика Бетани Ламбет помогна во подобрувањето на резултатите на учениците. Имено, идејата учениците да вртат на педали додека учат даде неверојатни резултати и покажа дека ги зголемува вистинските перформанси на учењето и ја подобрува нивната физичка кондиција.

Декорирајте ги ѕидовите во вашите домови

Пролетта е одлично време за освежување на ентериерот во домот. Најдобар начин да го развеселите просторот е да внесете свежи и светли бои, шари, разни форми и облици.

Направете клупа од дрвени палети (видео)

Дали ви недостигаат елементи за седење во Вашата градина или двор, а немате доволно материјални средства за да купите нови? Пробајте да направите едноставна клупа од палети!

12 безвременски постулати на декарт за критичкото размислување

 

„Потребно е да го даваме целото наше внимание на најнезначајните и најлесно совладливите факти и да останеме долго време во размислување за нив сѐ додека не се навикнеме да ја гледаме вистината јасно и концизно.“

10 знаци дека сте среќни дури и ако не се чувствувате така

Често се прашуваме како да најдеме среќа, или што е среќата во одредени моменти од нашите животи. Верувале или не, можеби веќе сте ја нашле, а не сте свени за тоа. Често луѓето сметаат дека среќата е нешто што ќе го добијат по некој настан во животот: унапредување на работа, нова работа, подобро здравје итн.

Сепак, лесно може да најдете среќа уште сега, ако го гледате исполнувањето како патека, а не како дестинација. Можеби нема да бидете обземени од радост секој ден во годината, но овие 10 знаци укажуваат на тоа дека живеете добар живот дури и да не сте свесни за тоа:

Методи на учење - она што не се учи на училиште

Методот на учење е подеднакво важен како и времето, континуитетот, начинот на кој знаењето е предадено. Но, за тоа како најефективно да го акумилираме знаењето, не учиме на училиште.

Една студија што ја анализирала токму оваа тематика покажала дека иако често се мисли дека секој има свој стил на учење, постојат повеќе методи кои варираат во ефективноста кај различни луѓе. Ако одреден метод не функционирал кај некого, не значи дека нема да биде функционален за нас. Добро е да се пробаат повеќе методи пред да се одлучиме кој е најдобар.