Волонтерскиот центар Osijek како хостинг организација го имплементира проектот "Социјален ателје 2" фокусиран на интеграцијата на обесправените и ранливи групи, како што се бегалците / барателите на азил, лицата со посебни потреби, старите лица и младите.

ОПИС НА ПРОЕКТОТ
Бараме 2 волонтери со престој во ЕУ. Една од клучните VCOS вредности и принципи на работа е почитување на разликите, особено кога станува збор за работа со волонтери. Генерално, VCOS се фокусира на вештини, знаења, компетенции, интереси и способности на волонтерите. Главни задачи на волонтерите на ЕВС: ● Спроведување социјални активности кон интеграција на бегалци / баратели на азил и лица со попреченост; ● поддршка за стари лица во домот за пензионирање; ● зајакнување на младите преку едукативни програми / работилници; ● промоција на ЕСС / ЕВС; ● организирање и спроведување на различни волонтерски акции, манифестации и настани во заедницата; ● административни задачи во VCOS; ● јазични курсеви за локалните волонтери

СМЕСТУВАЊЕ, ХРАНА И ТРАНСПОРТНИ АРАНЖМАНИ
ЕВС сервисот ќе трае 8 месеци. Волонтерскиот центар Осиек ќе обезбеди сместување (доброволците ќе живеат во комплетно опремен и опремен стан, волонтерите ќе имаат еднокреветни соби и ќе делат кујна и бања). Стан е во близина на канцеларија, главен градски пазар, центарот на градот и локалниот превоз. За сите можни проблеми поврзани со нивното сместување, волонтерите секогаш можат да се потпрат на помошта на сопственикот. Додаток за храна ќе се плаќа на редовна месечна основа, како и џепарлак. Локалниот транспорт во функција на ЕВС услуга ќе биде покриен од хостинг организација.
ОБУКА ЗА ВРЕМЕ НА ПРОЕКТОТ
Ќе биде дадена целосна обука (пред заминување од страна на организацијата која испраќа, при пристигнување од страна на хостинг организација, културна ориентација, интеркултурно учење, поддршка и поддршка за спречување на ризик). Волонтерите ќе присуствуваат на курсот по хрватски јазик преку системот на ОЛС.
ПРОФИЛ НА ВОЛОНТЕР
Кандидатите треба да бидат членови на Европскиот корпус за солидарност (регистрирани на порталот на ЕСС). Барања и компетенции: ● Основни познавања за состојбата на бегалците во Европа ● Висок капацитет на емпатијата и солидарноста ● Подготвеност за учење ● Јачина и флексибилност ● Комуникациски вештини и вештини за пишување на англиски јазик ● Способност да се прилагодат на различни услови и да живеат со друго лице ● Креативност и добро вештини за решавање на проблеми ● Тимски играч.

Тема на проектот: Social challenges, Reception and integration of refugees and migrants.

Место: Idrija, Slovenia

Организација - домаќин: Osijek, Croatia 

Времетраење на проектот: 
8 месеци

Период: Од 
03/12/2018 до 30/07/2019

Краен рок за аплицирање: 
21/11/2018 

Начин на аплицирање:

Доколку сте заинтересирани да бидете ЕВС волонтер на овој проект испратете Ваша биографија, во PDF формат, како и мотивационо писмо на англиски јазик тука.

 

Leave a comment