Американските биомедицински инженери и нивните колеги од Универзитетот во Сиднеј развиле еластичен хируршки лепак кој може да направи вистинска револуција при итни интервенции за санирање на отворени рани.

 

Единствен гел наречен Метро содржи хибриден еластичен протеин, ​​кој, без употреба на затворачи или шиење, ги затвара отворените рани.

Лепакот може да се нанесува на внатрешните или надворешните рани. Кога се нанесува, се активира со УВ светлина и ја затвора отворената рана или посекотина во рок од 60 секунди.

Научниците велат дека поради краткиот период за да се затвори раната, лепило не го запира природното проширување и опуштање на кожата или органот на кој се нанесува.

Досега, Метрото е успешно тестирано на лабораториски животни, односно на артериите и белите дробови на глодари и на белите дробови на свињите.

Човечките тестови се во тек, а резултатите ветуваат многу.

„Најголемата предност на овој лепак е тоа, штом ќе дојде во контакт со површината на повредени ткиво започнува да се зацврстува“, изјави членот на научниот тим, Назим Анаби, од Североисточниот Универзитет во Бостон.

(Nezavisne novine)

Leave a comment