SafeFlame е името на еден истражувачки проект финансиран од Европската унија, што буквално ја претвора водата во оган.

Со електролиза се одвојува водата во два елементи - водород и кислород, а потоа се користи електрична енергија да ги запали овие елементи при излегување од прскалките на пламеникот.

Бидејќи цо обичната електролиза на вода  се добиваат два различни запаливи елементи, SafeFlame може исто така да произведе два различни пламени - за различни намени. Покрај тоа, должината и топлината на пламенот лесно може да се прилагодат со промена на количината на електрична енергија што се доставува до уредот.

Тековнатапримена на оваа технологија е фокусирана на околу 1.000 компании во секторот на ЕУ кои го користат лемење (спојување на метални материјали на температура повисока од 450 ° Ц), кои вработуваат околу 125.000 луѓе (годишен обрт од околу 20 милијарди евра). Бидејќи SafeFlame ја претвора водата во пламен, иднината на технологијата за многу поширока употреба изгледа доста светла.

„Една од главните предности на оваа технологија е дека пламеникот секогаш останува ладен, бидејќи пламенот гори надвор од него. И кога ќе го исклучите на крај, пламеникот ќе остане ладен за да можете да го оставите таму каде што сакате" - вели Рори Олни, советник за заварување.

Со оглед дека SafeFlame произведува водород и кислород на лице место, неговата употреба ќе ги елиминира сите опасни запаливи гасови. Не само што ќе го намали бројот на пожари и експлозии, туку целосно ќе ја елиминира потребата да се купува гас, да плаќаат дополнителни даноци на нив или да трошат многу пари за безбедно складирање.

Друга голема предност на технологијата е дека пламенот може да се прилагоди - што значи дека корисниците на SafeFlame можат полесно и подобро да работат со чувствителни метали со ниска точка на топење. Покрај тоа, пониските температури се помалку опасни за луѓето кои управуваат со уредите.

Прототипите на SafeFlame во моментов се тестираат на различни локации во Европа, а комерцијалната употреба е планирана "во блиска иднина". Сè уште нема збор за цените, а инженерите наводно најдоа начин да се намали количината на платина потребна за електролиза.

Leave a comment