Прилеп бил еден од најпосетуваните места каде Отомаската империја оставила многу.

 

Едно од најзначајните места е Турската бања која се наоѓа во центарот на Прилеп. Моменталната состојба на Турската бања е многу лоша, и придонесува за лошиот изглед во центарот на градот. Со реновирање на турската бања, би се привлекле голем број на туристи. Бањата може да биде повторно во употреба како спа центар, или како музеј. Прилеп би можел да добие уште еден интересен детал на туристичката карта. Спа туризмот би бил добра понуда за напредок.

Да заклучиме, Турската бања е многу популарна во светот, па Прилеп би можел да биде благодарен на Отоманската империја која го изградила. Добро би било идејата да биде прифатена од сите релевантни институции, и да се најде решение кое би било од корист на граѓаните во Прилеп. 

 

Коалиција на младински организации СЕГА од 01 април до 01 декември 2017 година го спроведува проектот „Prilep Youth voice in E-participation“ чија цел е покренување на свеста за важноста на е-учеството на младите. Проектот предвидува серија на активности, промотивни настани, едукативни работилници за младите во Прилеп и разни алатки за поттикнување на младинското е-учество преку пишување на иницијативи кои подоцна ќе бидат доставени до Совет на млади во Прилеп и до Локална Самоуправа Прилеп. Под слоганот „Кликни, предложи и учествувај!“ ги покануваме младите да се вклучат, да ги напишат своите идеи, да коментираат на нив, да лајкуваат и најдобрите да се реализираат! Проектот „Prilep Youth voice in E-participation“ е поддржан од OPIN платформата преку програмата "EUth - Tools and Tips for Mobile and Digital Youth Participation in and across Europe”.

Leave a comment