Оние кои не го знаат нивното минато се осудени да го повторат, па реновирањето на Прилепската џамија и трансформација во културен објект би била ренесанса не само за џамијата, туку општо за Прилеп како град.

Многу од објектите со историско значење биле опожарени или оштетени со текот на годините.

Доколку се одлучи да се реновира, џамијата би станала туристичка атракција. Обновувањето на некои делови од џамијата е инвестиција со која би овозможило враќање на културното богатство.

Моменталната состојба на оваа конструкција е непристојна, па реновирањето би било атракција за многу луѓе, кое индиректно би се одразило на развојот на економијата. Би одзело малку напор да оваа џамија го врати нејзиниот шарм.

 

Коалиција на младински организации СЕГА од 01 април до 01 декември 2017 година го спроведува проектот „Prilep Youth voice in E-participation“ чија цел е покренување на свеста за важноста на е-учеството на младите. Проектот предвидува серија на активности, промотивни настани, едукативни работилници за младите во Прилеп и разни алатки за поттикнување на младинското е-учество преку пишување на иницијативи кои подоцна ќе бидат доставени до Совет на млади во Прилеп и до Локална Самоуправа Прилеп. Под слоганот „Кликни, предложи и учествувај!“ ги покануваме младите да се вклучат, да ги напишат своите идеи, да коментираат на нив, да лајкуваат и најдобрите да се реализираат! Проектот „Prilep Youth voice in E-participation“ е поддржан од OPIN платформата преку програмата "EUth - Tools and Tips for Mobile and Digital Youth Participation in and across Europe”.

Leave a comment