150.000 земни години ќе бидат потребни за да се стигне до новооткриените светови. Последното откритие на НАСА предизвика бура во научните кругови. За првпат човештвото стигнува толку далеку во побарувачката на форми на живот надвор од Сончевиот систем.

Не една, туку 7те планети слични на Земјата кружат во орбитата околу малата ѕвезда “Траппист 1”. Тие се движат исклучително блиску една до друга. Научниците очекуваат да најдат на нив вода, а зошто не и форми на вонземски живот.

Откритието несомнено е голема и е прашање на време научниците да потврдат дали има друга планета како Земјата, позната на човештвото.

“Со ова откритие направивме огромен скок за човештвото во побарувачката на слични светови и форми на живот надвор од нашата галаксија”, рече научникот од НАСА Сара Сијгр.

Во 2016 година белгиски астроном открива 2 од планетите. Тогаш го крштеваат системот “Траппист”, во чест на популарното белгиска пиво произведено од трапистките монаси. Година подоцна вселенскиот инфрацрвен телескоп “Спицер” ги открива останатите 5 планети.

“Ова е откритие, направено со телескопот на НАСА, но пронаоѓач е Микаел Гијон, тој е астроном од Белгија, па едновремнно е американско и европско откритие”, објасни д-р Владимир Божилов, астрофизиката и главен уредник на списанието BBC Познавање.
Истражувањето на новите светови ќе бара и создавање на нови технологии за движење, бидејќи со најбрзиот вселенски брод “Јунона”, кој орбитира околу Јупитер, можеме да дојдеме до системот “Траппист 1” за 150 илјади земни години.

Следната година во мисија во вселената ќе лета и телескопот “Џејмс Веб”, кој се очекува за 2 години да ни каже дали на овие планети има атмосфера, како нашата и дали е можно да има форми на живот.

 

 

 

 

690 comments

Leave a comment