Благодареќи на изумот на младиот Естонец своите мобилни телефони сега можеме да ги полниме со помош на движење на раката.

 

Полначот “HandEnergy” го измислил Михаел Вага (19). Полначот работи кога со движење на раката се активира жироскоп во уредот во кој потоа се произведува електрична енергија со која може да се наполни батеријата.

 

– Со секоја ротација на раката се зголемува брзината на роторот и се произведува повеќе електрична енергија. Просечната брзина е 5000 о/min. Таа межаничка енергија се претвора во електрична – вели Вага и додаде дека ова е добар извор на енергија во итни случаи.

981 comments

 • pspl4y3 pspl4y3 15 Dec 2017

  ed medication
  no prescription pharmacy
  canadian ed drugs my canadian pharmacy
  list of canada online pharmacies

  northwest pharmacy in canada

  Reply
 • http://1b.sallow.co/9whm.html http://1b.sallow.co/9whm.html 15 Dec 2017

  i love this look! Haven’t tried the ball cap yet but I will now!

  Reply
 • 5zar149 5zar149 15 Dec 2017

  buy cialis
  buy cialis online
  buy cialis online us buy brand cialis online
  cialis daily use

  Reply

Leave a comment