Стресот е сериозен ризик за здравјето што може лесно да биде елиминиран од Вашиот живот со овие 13 јога пози. Едноставноста во држењето во иста поза додека се диши длабоко им дозволува на мускулите да се ослободат од стрес. Умот исто така може да се одмара преку јога со фокусирање на дишењето и позицијата отколку на стресот.

 

Зошто јогата функционира за да се елиминира стресот од Вашето тело? Нежното истегнување на многу мускулни групи, поврзано со фокусот на држењето на телото и ритмичкото дишење му помага на телото да дојде до состојба на релаксација.

За оние кои се „хронично загрижени“, јогата дозволува нивниот ум да се фокусира на физичките сензации на телото и дишењето. Елиминирањето на стресни мисли и нивната замена со мисли за контрола на движењата е еден начин на кој јогата помага на луѓето со анксиозност.

Некои јога-часови се дизајнирани за да го подобрат метаболизмот со забрзано дишење и движење низ позите побрзо. Иако овие јога-методи се добри за фитнес, подобрата стратегија за елиминирање на стрес е бавна, со контролирани движења и дишење.

Многу студии покажале намалување на анксиозноста кај луѓе што ја користат јогата во помали сесии со правење на одредени јога-пози. Истражувањата покажале дека јогата исто така може да помогне да се ослободите од фобии и општ стрес.

Стресот и стравот се блиски емоции. Ако имате стрес во животот, веројатно е дека ќе чувствувате страв за Вашата иднина. Кога се грижите за „што ако“, Вашиот ум не е состредоточен со сегашниот момент.  

Јогата помага оние кои ја практикуваат да ги фокусираат нивните умови на овде и сега. Да се биде фокусиран на сегашниот момент е најдобро за нашето ментално здравје. За оние кои патат од анксиозност и стрес, јогата може да е најдобрата алтернатива како лек. 

Пред да почнете да вежбате јога, бидете сигурни дека фашето физичко здравје може да ги издржи овие активности. Ако имате некакви повреди, разговарајте со Вашиот лекар пред да се ставите на јога програма. За следните јога-пози, држете се на секоја по 5 бавни вдишувања-издишувања или 1-2 минути. 

1.    ДЕТСКА ПОЗА

За оваа едноставна јога-поза, клекнете на јога-простирката. Свиткајте се напред со челото спуштено на простирката, а градите потпрени на бутините. Рацете поставете ги напред пред нозете, а дланките нека Ви бидат исправени.

 

 

2.    ГЛАВАТА НА КОЛЕНО, ПРЕВИТКУВАЊЕ НАПРЕД

Седнете со нозете раширени и стопалата во флексија. Свиткајте едно колено, донесувајќи го стопалото во внатрешноста на вториот бут. Поставете ги рацете на секоја од страните на испружената нога. Исправете се напред со челото одморајќи се на испружената нога.

 

 

3.    МОСТ – ПОЗА

Легнете на грбот со стопалата рамно на подот, бутините раздвоени и колената свиткани. Дланките треба да се допираат со прстите меѓу стопалата. Кренете ги бутовите и градите од простирката. Треба да чувствувате затегнување во бутините, задникот и абдоминалните мускули.

 

 

4.    КРАВА – ПОЗА

Застанете на сите четири (раце и нозе). Дозволете на стомакот да се свитка надолу кон простирката додека рбетот исто така се витка надолу. Подигнете ја брадата надолу.

 

 

5.    СТОЕЊЕ НАПРЕД, СВИТКАНА ПОЗА

Додека стоите, наведнете се напред. Дланките треба да бидат рамни на подот, покрај стопалата. Главата треба да биде опуштена контра нозете.

 

6.    ЛЕСНА ПОЗА

Седнете со скрс-нозе на простирката за јога. Двете стопала треба да бидат под спротивното колено. Дланките од рацете треба да одмараат на колената.

 

7.    ДЕЛФИН – ПОЗА

Застанете и свиткајте се нанапред, допирајќи го подот со дланките. Движете се со рацете напред додека ги поставите предните делови на рацете на простирката. Опуштете ги вратот и главата.

 

8.    ОРЕЛ – ПОЗА

Свиткајте ги колената и балансирајте на едно стопало. Прекрстете ја другата нога преку ногата со која балансирате, потоа завиткајте го стопалото зад листот на ногата со која балансирате. Прекрстете ги рацете, свиткајте ги лактовите и пртитиснете ги дланките заедно. Повторете и со другата нога.

 

9.    МАЧКА – ПОЗА

Застанете на сите четири (раце и нозе) со прстите на нозете исправени напред. Направете полукруг назад во крива линија подигнувајќи се нагоре. Дозволете главата и вратот да Ви се опуштат.

 

10.  ПОЗА СО ТРУПОТ

Легнете рамно на грбот. Дланките треба да се свртени кон горе.

11.  ПОЗА - КУЧЕНЦЕ

Клекнете на сите четири со стопалата во флексија и прстите на нозете контра простирката. Движете се напред со рацете право и дланките сптроти подот. Дозволете на градите и челото да го допрат подот.

 

12.  ПОЗА - РАШИРЕН ТРИАГОЛНИК

Застанете со едно стопало свртено кон напред, а другото свртено под агол од 90 степени. Исчеорете напред голем чекор со стопалото што е под агол од 90 степени. Свиткајте се напред поставувајќи ја раката на лактот на коленото од ногата со стопалото нанапред. Исправете ја другата рака нагоре.

 

 

13.  ПОЗА СО НОЗЕТЕ НА ЅИДОТ

Седнете многу близу до ѕидот. Поставете ги двете нозе нагоре по вертикалната површина со нозете во флексија, исправени по површината. Рацете треба да бидат прави настрана од рамената со дланките надолу.

 

 

Овие пози помагаат крвта да се движи до мускулите и треба да почуствувате нежно загревање како што се истегнува вашето тело. Ослободувањето на мускулната напнатост со јога може да резултира во помалку болка вклучително и ослободување на помали тензични главоболки.

https://www.powerofpositivity.com/13-yoga-poses-that-eliminate-stress-from-your-body/

 

Leave a comment