ЦЕИ стипендијата за писатели во престој е награда насочена кон поттикнување на прекуграничната соработка и промоција во областа на литературата за млади писатели од земји кои не се членки на ЦЕИ (Албанија, Белорусија, Босна и Херцеговина, Македонија, Република Молдавија, Црна Гора, Србија и Украина).

Победникот ќе добие парична награда од 5.000 евра за тримесечна дозвола за престој во која било земја-членка на ЦЕИ по избор на кандидатот. Во овој период, избраниот автор ќе работи на книжевниот проект што го предложил во пријавата.

Од 2006 година, Извршниот секретаријат на ЦЕИ ја претставува стипендијата на ЦЕИ за писатели во својство на престој - во соработка со Друштвото на писатели на Словенија - како дел од Меѓународниот фестивал во Виличина (Vilenica International Festival).

Соодветни кандидати: писатели под 35-годишна возраст.

Повеќе информации за начионот на аплицирање на следниот линк.

Вашите апликации испратете ги на This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Краен рок за аплицирање: 30 април 2019 година

 

Leave a comment