Стипендии

Стипендии за двојни мастер студии во Будимпешта и Шангај

Програмата на Централно – Источна Европа за финансиско и економско лидерство, поддржана од Народната банка на Унгарија покренува иницијатива за доделување на 20 стипендии годишно за последипломски МБА студии на Универзитетот Корвинус во Будимпешта во соработка со Универзитетот Фудан од Шангај со добивање на двојна диплома(MSc).

Стипендии за летна школа по словачки јазик

Mинистерството за образование и наука информира дека во тек е јавен повик за доделување стипендии за учество на 55-тата Летна школа по словачки јазик и култура, што ќе се одржи во периодот од 4 август до 24 август 2019 година на Филолошкиот факултет при Универзитетот Коменски во Братислава.

Универзитетот Американ Колеџ објавува конкурс за доделување 12 стипендии за студирање

Согласно со програмата на Фондацијата за стипендирање и професионален развој на Универзитетот Американ Колеџ Скопје за стипендирање на ученици, за академската 2019/2020 година ќе бидат доделени 12 стипендии.

Апликација за стипендија на МИТ Универзитет

Во продолжение ќе ја пронајдете апликацијата за стипендија на МИТ Универзитет Скопје.

Стипендии за студирање во Франција

Конкурсот е отворен за кандидати кои се заинтересирани да следат студии во Франција, на ниво Мастер или Докторат.

Програма за размена на студенти и научници како дел од билатералната соработка со Полска

Полската национална aгенција за академска размена известува дека почнувајќи од академската 2019/2020 година, реализацијата на меѓународната билатерална соработка во областа на високото образование од страна на Полска ќе биде спроведена во рамки на новата Програма за размена на студенти и научници како дел од билатералната соработка - понуда за дојдовни студенти и научници (Exchange Programme for students and scientists as part of the bilateral cooperation – offer for incoming students and scientists).

ЦЕИ стипендија за писатели во престој 2019

ЦЕИ стипендијата за писатели во престој е награда насочена кон поттикнување на прекуграничната соработка и промоција во областа на литературата за млади писатели од земји кои не се членки на ЦЕИ (Албанија, Белорусија, Босна и Херцеговина, Македонија, Република Молдавија, Црна Гора, Србија и Украина).