Младинското граѓанско вклучување многу политички експерти го сметаат за движечка сила за политички и економски развој и стабилност на една демократија.

 

Особено земјите од Западен Балкан, чии демократи се во процес на развој, консолидација, помирување и всушност вложуваат напори за пристап до ЕУ, треба да го утврдат младинското учество како неопходност и приоритет за меѓукултурни и добрососедски односи и институционални и трансформација на правната и демократската инфраструктура.

Фокусирани на инспиративни промени, помирување и меѓукултурни промени во Регионот, Women’s Network Equality in Decision Making во Албанија, Коалиција на младински организации СЕГА во Македонија и ZANA NGO во Косово ќе ја спроведат иницијативата  “Youth Start Up for Reconciliation and Cooperation in the Western Balkans” која има за цел да го олесни создавањето на интер-акционен простор за млади луѓе меѓу 15-29 години (30 од Албанија, 30 од Македонија и 30 од Косово) да ја зајакнат соработката преку know-how, вмрежување и активно учество.

Иницијативата е поддржана од RYCO во рамките на својот прв Отворен повик за предлози за проекти.

Младите ангажирани во иницијативата ќе се приклучат на Програмата за лидерство на млади луѓе и ќе учествуваат во кампот за Западен Балкан во Тирана. Преку оваа иницијатива, младите луѓе ќе ги откријат соседските земји, традиции и култури преку неформално учење и развиваат креативно размислување, ќе научат како да измислат нови начини за решавање на проблемите - да размислуваат "outside the box" - да се разберат меѓусебно, да направат нови пријатели и да се забавуваат!

Ако сте млади и сакате да направите промена во Западен Балкан и во вашата земја, едноставно аплицирајте, тоа би можело да биде авантура што ја барате!

Подобност и преглед на апликација:

Сите млади учесници мора да бидат:

-        Помеѓу 15 и 29 години

-        Да живеат во еден од градовите: Тирана (Албанија), Клајн (Косово) и Прилеп (Македонија);

-        Да знаат да комуницираат и да работат на англиски јазик;

-        Мотивирани да придонесат за развој на нови идеи за млади, активно учество и социјална вклученост;

-        Подготвени да прифатат пристап ориентиран кон решение со нови идеи и визии за младински активизам;

-        Достапни и подготвени целосно да учествуваат во сите активности на проектот од септември 2018 до декември 2018 година.

Како да аплицирам?

-        За да аплицирате, пополнете го онлајн формуларот за апликација на следниот линк.

За повеќе информации, контактирајте ја следнава е-пошта: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Побрзајте, пријавете се!

Leave a comment