Волонтерот ќе има можност да имплементира културни и уметнички активности кои се значајни за развивање вештини и иницијативи кај средношколците од средното училиште Lycée Colbert deLorient (на пр. организирање средношколски филмски, театарски или музички работилници).

Ќе соработува со наставници и странски студенти за да воспостави отворени активности насочени кон европските култури и ќе учествува во лекциите за презентации на својата сопствена земја и култура. Волонтерот ќе им даде поддршка на средношколците (на пр. помош при училишните активности и при изучување странски јазици). Исто така, ќе работи и на групни проекти кои ќе претставуваат збогатување на можностите за размена помеѓу средните училишта.

ТЕМИ

Граѓанство и демократско учество.

Образование и обуки.

Креативност и култура.

СМЕСТУВАЊЕ, ХРАНА И ТРАНСПОРТНИ АРАНЖМАНИ

Овој ЕВС проект ќе се одржи во Лориен во периодот од 1 октомври 2019 година до 31 мај 2020 година. Во градот има 3 универзитети со 6.500 студенти. Сместување: Волонтерот ќе дели стан со други ЕВС волонтери во Лориен. Ќе има ручек во средното училиште во текот на работните денови и ќе добие месечен буџет за храна за да ги подготви своите оброци. Волонтерот ќе има велосипед и претплата за локалните автобуски линии.

ОБУКА ЗА ВРЕМЕ НА ПРОЕКТОТ

На сите ЕВС волонтери на нашата организација им е дадена шанса да учествуваат на обуката при пристигнување и на среднорочна евалуација организирана од француската Национална агенција за Еразмус + млади. Волонтерите се очекува да учествуваат во обука пред поаѓање организирана од организациите што ги испраќаат. Волонтерот ќе присуствува на часови по француски јазик.

ПРОФИЛ НА ВОЛОНТЕР

Волонтерот ќе биде избран во зависност од неговите мотиви и способности да води група средношколци и да води уметнички и културни активности. Треба да биде на возраст меѓу 20 и 30 години и мора да покаже самодоверба. Во овој проект е од фундаментално значење за волонтерот да биде независен и креативен и да креира добри врски со средношколците. Исто така, би било добро ако има барем малку познавање на францускиот јазик.

Испратете CV и мотивационо писмо на англиски јазик на This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Краен рок за аплицирање: 31 јули 2019 година.

Leave a comment