Волонтерот ќе ја извршува својата мисија во средното училиште Нотр Дам де ла Пајкс во Лориен (15 до 18 години).

 

Со овој проект, волонтерот може да се развие:

-        Преку различни мисии, ќе развие вештини во разни области како што се комуникација, преземање иницијативи, учење на јазик, водечки проекти

-        Ќе му биде доверена задача што главно се однесува на анимација надвор од класниот период

-        Проектите ќе бидат определени според вештините и способностите на апликантот

Активности: организирање изложби, културни и уметнички посети, организирање на настани, предлагање културни активности и патувања, промоција на ЕВС - за анимирање, ако е можно, англиска работилница за ученици, на меѓусебна помош помеѓу средношколци и студенти и сл.

СМЕСТУВАЊЕ, ХРАНА И ТРАНСПОРТНИ АРАНЖМАНИ

Проектот ќе се одржи во Лориен во Франција (60 000 жители).

Волонтерот ќе престојува во училиштето со друг волонтер и помошник. Волонтерот ќе има ручек во средното училиште во текот на работните денови и ќе добие месечен буџет за храна за да ги подготви своите оброци. Ќе има велосипед и картичка за локалните автобуски линии.

ОБУКА ЗА ВРЕМЕ НА ПРОЕКТОТ

На сите ЕВС волонтери на нашата организација им е дадена шанса да учествуваат на обука при пристигнување и на среднорочна евалуација организирана од француската Национална агенција за Еразмус + за млади. Волонтерите се очекува да учествуваат во обука пред поаѓање организирана од нивните организации што ги испраќаат пред нивното пристигнување. Ако волонтерот не зборува француски, тој/таа ќе присуствува на часови по француски јазик (првите 3 месеци).

ПРОФИЛ НА ВОЛОНТЕР

Би сакале да пречекаме волонтер кој е чувствителен на соработка и солидарност, љубопитен, отворен за другите. Би сакале да има интерес за интеркултурна комуникација и да биде критичен и креативен во неговата способност конструктивно да учествува во животот на институцијата. Организациски вештини, тимски дух и интерес за уметноста, културата, дигиталниот свет или спорт, исто така, ќе бидат ценети. Треба да биде на возраст меѓу 20 и 30 години и мора да покаже самодоверба. Би било добро ако има мало познавање на францускиот јазик.

Доколку сте заинтересирани, испратете ни ваше CV и мотивационо писмо на англиски јазик на следната е-маил адреса: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Краен рок за аплицирање: 31.07.2019 година

Leave a comment