Домаќин на овој Европски повик за волонтерска услуга е Асоцијацијата за промоција на ИТ, култура и соживот (IKS) од Хрватска.

 

Со помош на персоналот и заедно со локалните волонтери во здружението ИКС, волонтерите на ЕВС ќе учествуваат во долгорочен (12-месечен) проект наречен „Solidarity at hand“.

Опис на проектот:

„Solidarity at hand“ е насочена кон ранливите групи на граѓани со активности кои придонесуваат за подобрување на нивниот животен квалитет, преку организирање активности за постари и ментално болни возрасни лица и граѓанско образование во руралните основни училишта 2-3 сесии неделно, како и работење во центарот со социјално маргинализирани граѓани и млади. Центарот на Заедницата е место каде што луѓето можат да добијат административна поддршка, да се придружат во клубот за баратели на работа или да користат простор за иницијативи или состаноци на здруженија на граѓани. Волонтерите исто така ќе бидат вклучени во работата на нашата младинска иницијативска група „Активци“ кои планираат и иницираат свои сопствени проекти или активности за решавање на младинските потреби или решавање на младинските проблеми во нашата заедница. Волонтерите ќе придонесат за нашите услуги како што се локалниот волонтерски центар и Информативниот центар за млади, ќе организираат различни активности, едукативни, креативни и социјални настани кои им помагаат на младите луѓе да стекнат нови информации и вештини.

Обука за време на проектот:

Сите волонтери ќе добијат индукција и ориентација по пристигнувањето. Ова вклучува детали за Здружението ИКС, нивниот проект, заедницата, хрватските региони и културата. Тие исто така ќе учат за различни користења на проектните активности, како да работат со нив и стандарди за волонтерство, права и одговорности. Волонтерите исто така ќе присуствуваат на различни работилници во рамките на организацијата и заедницата за да овозможат личен и професионален развој.

Каде ќе се престојува, храна и слободно време?

Петриња е мал град (24.858 жители) во централна Хрватска, нешто помалку од 60 километри од хрватската престолнина Загреб. Тоа е микрорегионален центар со добра транспортна врска со автобус, во близина на главната железничка пруга која го поврзува Загреб со другите делови на Хрватска и границите.

Петриња е сместена на бреговите на реките Петрињица и Купа. Луѓето во овој регион се добро познати по своите прекрасни угостителски и гастрономски специјалитети. Регионот е познат по своите убави чисти реки, ридови, природни извори и рурални сцени.

Вашето сместување ќе биде во близина на центарот на градот (кратко одење) и ќе го делите станот со други волонтери. Станот ќе има спални, заедничка кујна и трпезарија, бањи и сè друго што е потребно. Трошоците за живот и храна ќе бидат исплатени од финансирањето на проектот на Европската унија, а вие ќе добивате џепарлак секој месец. Со тоа, можете да готвите, да ја делите вкусната храна со други волонтери, да уживате во кафето во нашите локални кафулиња и да купите сè што ви треба за секојдневниот живот.

Ќе работите околу 6 часа на ден, за да можете да уживате во попладневните часови и викендите во активности по ваш избор.

Начин на аплицирање:

Доколку сте заинтересирани да бидете ЕВС волонтер на овој проект испратете CV  и мотивационо писмо на англиски јазик на email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. и This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Leave a comment